Ako pôsobí zinok a na čo je vhodný?
- 12. 12. 2021
Zinok sa zúčastňuje na viac ako 300 enzymatických procesoch. V tomto ohľade je zinok dôležitý pre metabolické procesy a pre tvorbu nových buniek a tkanív. Zinok sa taktiež podieľa na ochrane buniek pred oxidatívnym stresom a je nevyhnutný pre dobrú funkciu imunitného systému.
Zinok sa nachádza v živočíšnych produktoch (mäso a tvrdé syry). Za dobrý zdroj zinku sa ďalej považujú strukoviny a celozrnné produkty. Denný odporúčaný príjem zinku je 10 mg pre mužov a 7 mg pre ženy. U tehotných a dojčiacich žien je potreba zinku ešte vyššia. Denný príjem zinku by nemal prekročiť 25 mg, pretože vysoké dávky môžu mať negatívny vplyv na absorpciu medi.
Zinok zohráva dôležitú úlohu v adaptívnej imunite a je nevyhnutný pre tvorbu T-buniek, ktoré môžu likvidovať infekciou napadnuté bunky. Zinok sa tiež podieľa na tvorbe tzv. „natural killer cells“ . Tieto bunky sa podieľajú na ochrane buniek proti baktériám, vírusom, parazitom alebo zmutovaným bunkám.
Zinok sa podieľa na normálnej funkcii imunitného systému.
- Zinok podporuje systém vrodenej imunity.
- Zinok je dôležitý pre rýchlo sa deliace bunky vrátane buniek imunitného systému.
- Zinok sa využíva pri reprodukcii T-lymfocytov.
- Zinok podporuje vývoj tzv. „natural killer cellls“, ktoré môžu eliminovať infikované alebo degenerované bunky.
Zinok prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom.
- Zinok je protektívny antioxidant.
- Zinok chráni bunky pred oxidačným stresom.
Zinok prispieva k udržaniu normálneho stavu kostí.
- Zinok pomáha udržiavať kostnú denzitu a predchádzať strate kostnej hmoty.
Zinok prispieva k zdraviu kože, vlasov a nechtov.
- Zinok hrá úlohu pri delení buniek a podieľa sa na udržaní normálnej pokožky.
- Zinok je dôležitý pre regeneráciu kože.
Zinok prispieva k normálnym kognitívnym funkciám.
- Zinok sa podieľa na mentálnych procesoch, ako sú koncentrácia, učenie, pamäť a poznávanie.
- Zinok prispieva k odolnosti proti stresu.
Zinok prispieva k normálnemu videniu.
Zinok môže prispieť k udržaniu normálneho videnia vďaka správnej látkovej premene vitamínu A.
Zdroj: Scientific Committee on Food Scientific Panel on Dietetic Products NaA. Report on Tolerable Upper Intake Levels for Vitamins and Minerals. European Food Safety Authority; 2006)