O vitamíne C

  • 5. 12. 2021

Vitamín C, jeden z najznámejších a najobľúbenejších vitamínov na podporu normálnej funkcie imunitného systému. Aké sú ďalšie účinky vitamínu C a prečo je pre ľudský organizmus taký dôležitý? 

 

Vitamín C a trošku histórie 

Vitamín C, známy aj ako kyselina askorbová, je vitamín dôležitý pre ľudské zdravie. Jeho optimálny príjem sa dá zabezpečiť prostredníctvom pestrej a vyváženej stravy, v prípade zvýšenej potreby kvalitnými výživovými doplnkami s jeho obsahom. 

Vitamín C je organická zlúčenina s chemickým názvom L-askorbová alebo jednoducho kyselina askorbová. Ak organizmus dlhodobo trpí nedostatkom vitamínu C, príznaky deficitu sa objavia v priebehu niekoľkých mesiacov. Vo vážnych prípadoch môže dlhodobý nedostatok vitamínu C vyústiť až do ochorenia nazývaného skorbut. V dôsledku dlhodobého nedostatku vitamínu C, ktorým v minulosti trpeli námorníci počas dlhých plavieb, bol skorbut až do 18. storočia najčastejšou príčinou ich úmrtia. Medzi príznaky skorbutu patrí únava, bolesti svalov, spontánne krvácanie z ďasien, ťažké hojenie rán a zhoršená imunita. V 18. storočí však lekár anglického námorníctva James Lind zistil, že skorbut spôsobuje nedostatok určitej látky v strave a že konzumácia pomarančov a citrónov slúži ako účinná prevencia a liečba skorbutu. V roku 1921 nazval biochemik Sylvester Zilva zmes látok izolovaných z citrónovej šťavy vitamín C.  

 

Najvyššie ocenenie za objav vitamínu C

V roku 1927 sa maďarskému vedcovi Szent-Györgyimu podarilo izolovať vitamín C z kôry nadobličky. V roku 1934 sa sirovi Walterovi Haworthovi podarilo syntetizovať vitamín C. V roku 1937 získali Szent-Györgyi a Haworth za svoje výskumy Nobelovu cenu.

 

Vysoké ocenenie za vitamín C

V roku 1937 získal Haworth Nobelovu cenu za chémiu za výskum vitamínu C a Szent-Györgyi získal Nobelovu cenu za medicínu.

V rokoch 1940 až 1980 bol objasnený mechanizmus účinku vitamínu C a boli objavené aj jeho ďalšie funkcie v tele, napr. jeho vplyv na hojenie rán a imunitnú odpoveď organizmu. Bolo tiež zistené, že vitamín C pôsobí ako antioxidant, ktorý dokáže zachytávať voľné radikály v tele a tým chrániť bunky.

 

Dlhodobá účinnosť vitamínu C

V roku 1984 bol uvedený na trh produkt Cetebe® obsahujúci vysokú dávku vitamínu C s dlhodobým účinkom, a to počas niekoľkých hodín. 

Vitamín C chráni pred voľnými radikálmi, ktoré ustavične útočia na bunky a tkanivá Pomáha bielym krvinkám zacieliť  na patogény a chráni membrány imunitných buniek.

Vitamín C má v tele mnoho funkcií, ktoré súvisia s jeho schopnosťou vychytávať voľné radikály neprestajne napádajúce bunky a tkanivá nášho organizmu. Voľné radikály poškodzujú bunky, ktoré môžu následne odumrieť alebo zmutovať. Bunková drvina a degenerované bunky musia byť odstránené imunitným systémom.

Okrem tejto ochrannej funkcie má vitamín C veľa ďalších funkcií v imunitnom systéme. Leukocyty imunitného systému potrebujú vitamín C pri detekcii a likvidácii patogénov. Vitamín C pomáha bielym krvinkám, ktoré sú namierené proti patogénom (chemotaxia) a chránia membrány imunitných buniek. Tieto dôležité súvislosti boli podrobne preukázané v mnohých vedeckých štúdiách.

 

1984: Na trh bol uvedený prvý výrobok s vysokodávkovým vitamínom C 

1975 – 79: Objav účinku vitamínu C pri vychytávaní voľných radikálov

1970: Celosvetový záujem o vitamín C

1937: Nobelova cena za výskum v oblasti kyseliny askorbovej

1933: Vitamín C bol po prvýkrát označený ako kyselina askorbová

1728: Prvá izolácia vitamínu C 

1747: Bola objavená príčina skorbutu

Približne 1550 – 400 pred n. l.: Boli po prvýkrát popísané príznaky skorbutu

 

Vitamín C prehľadne

Vitamín C je známy vďaka jeho úlohe v imunitnom systéme, rozhodne však nejde o jeho jediný účinok. 

 

Vedecké fakty

Vitamín C sa podieľa na normálnej funkcii imunitného systému.

  • Vitamín C podporuje systém vrodenej imunity.
  • Vitamín C je dôležitý pre prvú líniu obrany proti baktériám a vírusom.
  • Vitamín C je vysoko koncentrovaný v bielych krvinkách, ktoré usmrcujú vírusy a baktérie.
  • Vitamín C stimuluje reprodukciu T-lymfocytov, ktoré môžu eliminovať infikované bunky.
  • Vitamín C odstraňuje voľné radikály, ktoré vznikajú ako súčasť zápalovej reakcie.

  

Vitamín C prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom.

  • Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam je vitamín C považovaný za „vychytávača voľných radikálov“.
  • Vitamín C je silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom.

 

Vitamín C sa podieľa na normálnej funkcii krvných ciev.

  • Vitamín C sa podieľa na metabolizme kolagénu a tým podporuje normálnu činnosť ciev.

 

Vitamín C podporuje schopnosť tela absorbovať železo.

  • Nedostatok železa vedie k zníženej výkonnosti. Vitamín C pomáha vstrebávať železo.

 

Vitamín C sa podieľa na normálnej tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu kostí a chrupaviek.

 

Zdroje vitamínu C

Najdôležitejším zdrojom vitamínu C je strava. Okrem čerstvého ovocia je vynikajúcim zdrojom vitamínu C aj mnoho druhov zeleniny. Kyslík, svetlo a teplo urýchľujú rozklad a stratu vitamínu C. Pokiaľ nie je zabezpečený dostatočný príjem vitamínu C zo stravy, môže sa jeho doplnenie zabezpečiť výživovými doplnkami. 

Vitamín C je veľmi citlivý na skladovanie; kyslík, svetlo a teplota môžu viesť k čiastočnej alebo až úplnej strate vitamínu C z potravy. K významným stratám vitamínu C môže dôjsť už po dvoch dňoch skladovania. Jablko môže stratiť celý  obsah vitamínu C, pokiaľ je skladované jeden mesiac pri izbovej teplote. Obsah vitamínu C v mrazenom ovocí a zelenine môže byť po šiestich mesiacoch takmer nulový. Ani konzervy neposkytujú úplnú ochranu: v priebehu jedného roku sa môže obsah vitamínu C znížiť až o 60 %.

 

Dostatočný príjem vitamínu C si najlepšie zabezpečíte výživovými doplnkami s vitamínom C s postupným uvoľňovaním.

Príjem príliš veľkého množstva vitamínu C nie je vhodný, pretože telo môže ukladať len jeho obmedzené množstvo. V niektorých prípadoch, ako je napríklad tehotenstvo a dojčenie, má telo zvýšenú potrebu vitamínu C. Pokiaľ táto potreba nie je včas pokrytá,  nedostatok vitamínu C môže viesť k radu zdravotných problémov. Pokiaľ sa nedá zabezpečiť dostatočný prísun vitamínu C pestrou a vyváženou stravou, môžu sa na doplnenie chýbajúceho vitamínu C použiť výživové doplnky. Vhodné sú výživové doplnky Cetebe®.

Zvýšené požiadavky na vitamín C

Tehotenstvo a dojčenie 

Počas tehotenstva je dôležité zabezpečiť tehotným ženám dostatočný príjem vitamínov. Dostatok vitamínu C je však dôležitý ako pre organizmus matky, tak aj pre  správny vývoj plodu. Denný príjem vitamínu C je stanovený na 105 mg od štvrtého mesiaca tehotenstva a 125 mg pri dojčení.

Športové aktivity 

Potreba vitamínu C sa zvyšuje i pri športových aktivitách, pretože zvýšená fyzická aktivita zvyšuje tvorbu voľných radikálov. 

Fajčenie 

Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam má vitamín C schopnosť neutralizovať nebezpečné látky z cigaretového dymu a tým znižuje poškodenie buniek a tkanív. 

Diabetes mellitus

Zvýšená hladina krvného cukru u pacientov s diabetom poškodzuje kapiláry v očiach, srdce a nervové tkanivá. Hlavnou príčinou je oxidatívny stres zo zvýšeného množstva voľných radikálov. Voľné radikály narúšajú steny buniek, telesné proteíny a genetický materiál. Z týchto dôvodov je nesmierne dôležité zabezpečiť dostatočný prísun látok vychytávajúcich voľné radikály, medzi ktoré patrí aj vitamín C.

Koncentrácia vitamínu C v krvi diabetikov je najmenej o 30 % nižšia ako u nediabetikov, preto by diabetici mali prijímať dvakrát viac vitamínu C, aby dosiahli rovnaké plazmatické hladiny v krvi ako zdraví jedinci. Množstvo vitamínu C odporučené pre diabetikov je náročné docieliť bežným dietetickým príjmom.